مدل EEAT یکی از معیارهای گوگل برای ارزیابی کیفیت محتواست. این مدل تأکید دارد که محتوای خوب باید تخصصی، مبتنی بر تجربه واقعی، دارای مرجعیت و قابل اعتماد باشد.
یکی از مهمترین بخشهای راهنمای ارزیابی محتوای گوگل، مدل EEAT است. این مدل بهقدری پرکاربرد و معروف شده که تقریباً در هر دورهی آموزش سئو دربارهاش صحبت میشود.
EEAT از چهار مؤلفه تشکیل شده:
- تجربه (Experience)
- تخصص (Expertise)
- مرجعیت (Authoritativeness)
- اعتماد (Trust)

در واقع گوگل معتقد است محتوای خوب، محتوایی است که مخاطب بتواند به آن اعتماد کند. به همین دلیل، «اعتماد» در مرکز این مدل قرار دارد و سایر عناصر باید در خدمت افزایش اعتماد مخاطب به محتوا باشند.
حالا سوال اصلی این است: چه چیزی باعث میشود مخاطب به یک محتوا اعتماد کند؟ گوگل سه عامل کلیدی را برای این موضوع مشخص کرده:
۱. مرجعیت (Authority)
وقتی منبع محتوا—چه یک فرد باشد، چه سایت یا سازمان—در بین مردم به عنوان یک منبع قابلاعتماد و معتبر شناخته شود، به آن مرجعیت گفته میشود. اگر کاربران برای پاسخ به سوالات خود به آن منبع مراجعه کنند یا در گفتوگوها به آن استناد کنند، یعنی آن منبع در حال تبدیل شدن به یک مرجع است. این همان چیزی است که گوگل هم دوست دارد: سایتهایی که در یک موضوع مشخص به مرجع تبدیل شدهاند.
۲. تخصص (Expertise)
مخاطب ترجیح میدهد مطلبی را بخواند که نویسندهاش واقعاً در آن حوزه تخصص دارد.
گوگل و ارزیابهای انسانیاش شاید نتوانند مثل یک کارشناس واقعی تخصص را دقیق تشخیص دهند، اما سرنخهایی مثل موارد زیر میتوانند نشانهی تخصص باشند:
- معرفی نویسنده و سوابقش
- ارجاع به منابع و کتابهای معتبر
- نداشتن خطاهای محتوایی یا منطقی
- استفاده درست از زبان و ساختار علمی
۳. تجربه (Experience)
داشتن تجربهی عملی و واقعی در یک موضوع هم یک مزیت مهم است.
مثلاً اگر کسی دربارهی تعمیر ریشتراش برقی مینویسد، و از مثالهای واقعی، اصطلاحات تخصصی، تصاویر واقعی یا خاطرات شخصی استفاده میکند، مخاطب خیلی راحتتر به او اعتماد میکند. گوگل هم به این نوع محتوا امتیاز بالاتری میدهد.
۴.اعتماد (Trust)
اعتماد یعنی این که مخاطب بتواند به محتوا و منبع آن اطمینان کند.
مهم نیست که شما چقدر متخصص یا باتجربه هستید، اگر مخاطب حس کند که قصد فریب یا گمراه کردن وی را دارید، همهی آن تخصص و تجربه بیاثر خواهد شد.
اعتماد از طریق عوامل زیر تقویت میشود:
- شفاف بودن درباره نویسنده و منابع
- بیطرفی در بیان محتوا
- پرهیز از وعدههای اغراقآمیز یا گمراهکننده
- نشان دادن نیت واقعی و سالم از تولید محتوا (مثل کمک به حل مشکل کاربر، نه فقط فروش)
در واقع گوگل میگه: «اگر کاربران به یک محتوا اعتماد کنن، ما هم به دیدهشدنش کمک میکنیم.»
برای مطالعه بیشتر میتونین فایل پیدیاف گوگل که واسه ارزیابان تهیه شده رو مطالعه کنین.